Baas B.V.

Baas B.V. is een technische dienstverlener die zowel bovengrondse netwerken als ondergrondse infrastructuren verzorgt op het gebied van energie, water en data. Opdrachtgevers variëren van nutsbedrijven tot gemeenten en van industriële ondernemingen tot commerciële organisaties. Zo is Baas verantwoordelijk voor de wifi op Schiphol en de bekabeling van een windenergiepark in de provincie Groningen.

Tiemen Schra

Van oorsprong is Baas een echt familiebedrijf. Onder de huidige 650 werknemers heerst het familiegevoel nog steeds. Er hangt een informele sfeer, de lijnen zijn kort en iedereen kent elkaar. Mensen werken daardoor beter samen en zoeken elkaar ook buiten werktijd op. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het succes van Baas. Net als de vijf kernwaarden die Baas hanteert: veilig, meesterschap, menselijk, oprecht en lef. Deze waarden zijn nadrukkelijk doorgevoerd in de hele organisatie, waardoor niet alleen werknemers maar ook opdrachtgevers ze direct herkennen.

Tiemen Schra is eigenaar en CEO bij Baas. Zijn voornaamste doel is om te zorgen voor een fijne werkplek voor zijn medewerkers. Als zij zich goed voelen, heeft dat een positief effect op het werk. “Wij hanteren de medewerker-service-winst-filosofie. Het uitgangspunt is dat de medewerkers onze belangrijkste assets zijn. Als die goed in hun vel zitten, komt dat de kwaliteit en service ten goede en rolt er automatisch winst uit.” Dat deze filosofie goed werkt, ziet Baas terug in de cijfers. Mede door de economische opleving hebben zij de afgelopen jaren grote contracten binnengehaald. Hierdoor is Baas enorm hard gegroeid.

Deze groei zorgde ook voor uitdagingen. In de sectoren waarin Baas opereert was het gebruikelijk dat pas 12 weken na afloop van het project de rekeningen werden betaald. Dat leidde in de periode van snelle groei, tot een behoorlijke behoefte aan werkkapitaal. De traditionele huisbank van Baas gaf echter aan dat het beleid voor de bouwwereld was veranderd en dat zij geen grote zakelijke lening meer konden verstrekken. Baas moest daardoor dringend opzoek naar een alternatieve vorm van bedrijfsfinanciering. Die moest vooral flexibel en snel toegankelijk zijn en zo kwam Tiemen op het spoor van debiteurenfinanciering. ECP bleek hiervoor de juiste partij. “Zij hadden heel goed in de gaten wat onze behoefte was, geloofden in de toekomst van Baas en konden bovendien snel schakelen.”

Amber Spetter – ECP:

“Ik vind het mooi dat we Tiemen, na enige twijfel aan het begin, snel de meerwaarde hebben kunnen laten zien van ons debiteurenbeheer. Het contact met zowel de financiële afdeling van Baas als de klanten van Baas verloopt soepel. Dat maakt de samenwerking voor alle partijen prettig en overzichtelijk.”

Tiemen had in eerste instantie wel wat moeite met het volledig uit handen geven van het debiteurenbeheer aan ECP. “Hoewel ik bekend was met debiteurenbeheer, was ik in het begin toch een beetje sceptisch. Ik dacht namelijk dat het behoorlijke consequenties zou hebben voor onze opdrachtgevers. Zij waren niet gewend dat het debiteurenbeheer volledig uit handen werd gegeven en daar maakte ik mij best wel zorgen over. Wij wilden daarom een rol blijven spelen in het proces dus er moest heel wat worden afgestemd met ECP. Debiteurenbeheer is echter een vak apart en uiteindelijk moest ik concluderen dat ECP dit als geen ander beheerst.”

Na de volledige overdracht van het debiteurenproces kon Tiemen concluderen dat zijn zorgen onterecht waren. “Geen enkele opdrachtgever heeft er een punt van gemaakt. Daarnaast verloopt de communicatie met ECP soepel. Dankzij hen heerst er nu rust en overzicht. Alle vragen over betalingen en rekeningen zijn bij ons weggenomen. Zelf zijn we ook bij met betalen en onze opdrachtgevers geven ons zelfs complimenten over de snelheid waarmee we facturen voldoen. Dankzij ECP kunnen we ons volledig richten op het echte ondernemen.”

Een memorabel moment was volgens Tiemen het moment dat Baas net de samenwerking met ECP was aangegaan maar er nog niet alle zekerheden waren vrijgegeven. “Het was in de periode dat het vakantiegeld moest worden betaald. ECP heeft toen gelijk een grote storting gedaan en dat heeft ons er echt wel doorheen geholpen. Een teken dat ECP flexibele financiering biedt die meebeweegt mee met onze behoeften.”

ECP heeft er voor gezorgd dat Baas de groei kan blijven bekostigen. Tiemen: “Als ik een collega-ondernemer zou mogen adviseren, dan zou ik willen zeggen dat er tegenwoordig veel meer mogelijk is in financieringsland dan je wellicht in eerste instantie zou denken. Verdiep je dus goed in alle mogelijkheden.” En over de toekomst: “Zolang ECP in staat is om mee te bewegen met de financieringsbehoeften van Baas, dan heb ik geen reden om niet bij ECP te blijven.”