Blog ‘Vermogen om te groeien’

6 Business tips voor de MKB-ondernemer door de ogen van een financier

In deze reeks zien we tips van Marcel van der Torre, managing partner bij ECP. Hij geeft tips over vermogen om te groeien!

‘’Het vermogen om te groeien’’ een mooi begrip, maar wat houdt het nu daadwerkelijk in en hoe kan je dit toepassen in je eigen bedrijf? Onze managing partner Marcel van der Torre wil je hier alles over vertellen als ervaren ondernemer in de financiële wereld. We zijn met ECP op RTLZ te zien geweest met 6 tips voor ondernemend Nederland. Dit artikel is voor ondernemers die de uitzending hebben gemist en geïnteresseerd zijn in tips om organisch te groeien als onderneming. Lees hieronder de eerste tip uit de serie van Marcel waar we een stukje teruggaan in zijn verleden.

Tip 1. Keep it simple

De tip die zijn grootvader hem gaf: ‘’Maak wat je klant wilt hebben en vertel hem gewoon wat het kost’’. Heel vaak zie je bij bedrijven dat er hele gecompliceerde dingen gemaakt worden, waarvan eigenlijk niemand meer weet waar het echt om gaat. Banken zijn daar een heel mooi voorbeeld van. De contracten van de bank zijn vaak erg uitgebreid beschreven waardoor veel mensen uiteindelijk niet meer weten wat er nou echt staat. Maak het simpel. Als je je klant in een paar minuten de toegevoegde waarde van jouw product uit kunt leggen heb je je doel bereikt.

Treffend voorbeeld uit de praktijk

Drukkerij de Potter is bij ECP gekomen met een probleem en we zijn op dat moment met elkaar gaan kijken naar hoe we daar samen een oplossing voor konden vinden. De werkzaamheden van De Potter waren van oorsprong gericht op handelsdrukwerk. Door de veranderende markt besloot de eigenaar om de werkzaamheden meer te gaan richten op indoor- en outdoor-reclame. Hier slaat ook de tip ‘’Keep it simple’’ op terug. Door zich specifiek te gaan richten op de markt van indoor- en -outdoor reclame heeft hij een beter aansluitende klantengroep weten te creëren. De Potter doet niet langer meer ‘’al uw drukwerk’’, maar houdt het simpel voor de klant door de communicatie alleen te richten op in- en -outdoor reclame.  Deze switch ging niet zonder slag of stoot. Een aantal jaar geleden kwam De Potter in conflict met een leverancier. Dat conflict leidde uiteindelijk tot een rechtszaak die verloren werd. Hierdoor moest de eigenaar van De Potter in een korte tijd een groot bedrag op tafel leggen, waar hij op dat moment geen beschikking over had. Het was onmogelijk voor hem om een lening te krijgen bij de bank en er moest na worden gedacht over een faillissement. Onze accountmanagers hebben met hem een whiteboard gepakt en zijn gaan tekenen. Wat is de omzet, hoeveel staat er nog open, wat zijn je kosten? Diezelfde avond nog kon er een streep worden gezet door het woord faillissement.

Hoe pas je deze tip toe in je eigen bedrijf?

Voor Marcel staat vermogen om te groeien voor veel meer dan een anonieme zak met geld. Het gaat erom dat er iemand naast je staat die met je mee kan denken. Iemand die samen met jou naar een oplossing zoekt voor de uitdaging waar je tegen aan loopt. Vertaal dit anders naar je eigen bedrijf. Weet jij alles van je klant? Wellicht kan jouw bedrijf nog wel wat meer klantonderzoek gebruiken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door:

  1. Enquêtes afnemen via een online survey
    Dit hebben wij zelf ook gedaan bij onze klanten. Zo kwamen er verschillende tips binnen die wij nog niet eerder zelf hadden opgemerkt. Benieuwd wat dit voor jou bedrijf kan betekenen? Een enquête kan je gemakkelijk gratis maken via verschillende websites, zoals bijvoorbeeld surveymonkey.com of survio.com.
  2. Diepte-interviews afnemen bij je klant
    Ga eens met je belangrijkste klant zitten en vraagt waar hij/zij allemaal tegen aanloopt in de samenwerking met jou. Wat wellicht anders zou kunnen en hoe je dit voor hem/haar zou kunnen oplossen.

Met deze tools weet je pas echt wat er bij jouw klant speelt. Dit kan je alleen weten door heel goed naar hen te luisteren. Het product moet namelijk worden aangepast naar wat jij denkt dat de klant nodig heeft. Zo maak je pas echt een product!